Hozzávalók:
5 szelet füstölt tarja , 50 dkg nagy szemű bab, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg árpagyöngy, 4 tojás, 2 evokanál libazsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, törött fekete bors ízlés szerint
A sóletet legjobb cseréptálban (római tálban) elkészíteni. Az előző nap beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, belekeverjük a megtisztított és finomra vagdalt vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, és az egészet beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott cserépedénybe. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük a füstölt húst, körérakjuk a megmosott, letörölgetett nyers tojásokat. Megszórjuk a pirospaprikával, a törött borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe tesszük. 15 percig takaréklángon, további 20 percig a takaréklángnál valamivel erosebb lángon, majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és a fedelét levéve, villával óvatosan felkeverjük. A tojásokat a sóletből kivéve meghámozzuk és félbevágjuk. Tálaláskor a bab tetejére fektetjük a tarjaszeleteket és a félbevágott tojásokat.
(Frank Júlia receptje)
Mindig libazsírral készítjük a sóletet, mert nekünk azzal ízlik a legjobban. Egyébként a libazsír a legegészségesebb állati zsiradék alacsony koleszterinszintje és annak kedvező összetétele miatt.