HTML

Szeretem a hasam

Sütünk-főzünk, megesszük. Le is fényképezzük.

Friss topikok

Archívum

2009.03.22. 02:12 Shamu

Hagymás, baconos, sonkás, kukoricás muffin

Az egyhangú hétköznapi reggelik után ilyenkor hétvégén szeretünk valami mást, valami különleges, finom és meleg harapnivalót készíteni az elmaradhatatlan mézes tea mellé.
Ezekre az alkalmakra kiváló valamilyen sós muffin. Mivel ezek frissen, langymelegen a legízletesebbek, kettőnknek fél adagot készítek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

25 dkg finomliszt
1 közepes vöröshagyma
8 dkg bacon szalonna
8 dkg gépsonka
1 ek olaj
15 dkg konzervkukorica
2 db tojás
½ dl tej
175 gr tejföl
6 dkg vaj
1 cs sütőpor
1 mk szódabikarbóna


A hagymát finomra aprítjuk, majd a vékonyan fölcsíkozott bacon szalonnával és gépsonkával 1 evőkanál olajon pár percig pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, a lecsöpögtetett konzervkukoricát belekeverjük, hűlni hagyjuk. A finomlisztet  sóval, szódabikarbónával és a csomag sütőporral összeforgatjuk. A tojásokat a tejjel, tejföllel és puha vajjal jól fölverjük, majd a hagymás és a lisztes keveréket is hozzáadjuk. Egy 12 darabos muffinsütő formát margarinnal kikenünk és a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) 20-22 perc alatt megsütjük

(Hargitai György receptjét alakítottuk  át.)



 

6 komment

2009.03.21. 23:50 Shamu

Mit kértek ma enni, gyerekek?

 Ez a cikk a világ mai étkezési szokásainak bemutatásáról szól irónikus módon... Ha nem vigyázunk és figyelünk oda mit is eszünk, komoly egészségügyi problémáink lehetnek!

 

- Miit kértek reggelire gyerekek?
- Én vizet akarok. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!
- Egyszóvel te ... párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó káliumacetátból és citromsavból, emulgálószerből és kálcium-szulfátból álló kenyeret...
- ... rozsosat?
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett, átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgálószer, kálium- szorbát.
- Már kenem is a ...t, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.
- Akkor te a ... műbeles virslijét kapod fiam. Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.
- Magától értetődik, ... mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartamot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint?
- ...t? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E150-es színezéket. 
- ... szárnyas krémleves lesz brokkolival! Hurrá!
- S utána?
- Utána pediglen búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett dikeményítő-adipáttal.
- Hawaiii!!! - Bizony, bizony, gyerekek, Hawai pizza lesz, ... módra.
- Az a kedvencünk.
- S a tévéhez pedig, mit kaptok, na mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium- glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. ... újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartammal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kálciumfoszfáttal, vízzel és cukorral felhízlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús-vázdarabkák vannak.
- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te Lajoska, mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval ... baromfifasírt... Ezt szegény apád is, hogy imádta... Hopp, kinyitja száját a kis Lajcsika... Na... Hopp... Kinyitja száját! Nem azt, a másikat!

Forrás: Ahogy érzed-a pozitív portál

www.ahogyerzed.hu/
 

3 komment

2009.03.09. 16:09 Shamu

Sólet füstölt tarjával

Hozzávalók:

5 szelet füstölt tarja , 50 dkg nagy szemű bab, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg árpagyöngy, 4 tojás, 2 evokanál libazsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, törött fekete bors ízlés szerint

 

A sóletet legjobb cseréptálban (római tálban) elkészíteni. Az előző nap beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, belekeverjük a megtisztított és finomra vagdalt vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, és az egészet beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott cserépedénybe. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük a füstölt húst, körérakjuk a megmosott, letörölgetett nyers tojásokat. Megszórjuk a pirospaprikával, a törött borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe tesszük. 15 percig takaréklángon, további 20 percig a takaréklángnál valamivel erosebb lángon, majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és a fedelét levéve, villával óvatosan felkeverjük. A tojásokat a sóletből kivéve meghámozzuk és félbevágjuk.  Tálaláskor a bab tetejére fektetjük a tarjaszeleteket és a félbevágott tojásokat. 

(Frank Júlia receptje)

 

 

 

Mindig libazsírral készítjük a sóletet, mert nekünk azzal ízlik a legjobban. Egyébként a libazsír a legegészségesebb állati zsiradék alacsony koleszterinszintje és annak kedvező összetétele miatt.

Szólj hozzá!

2009.03.09. 03:10 Shamu

Meggyes máklepény (Kicsi Vú receptje alapján)

 

 

Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
1/4 liter tej
20 dkg darált mák
20 dkg liszt (15 dkg rétes, 5 dkg sima)
1 sütőpor
1 citrom héja / (5 csepp citromolajat használtam) 

A tojásokat robotgéppel kikevertem a cukorral, hozzáadtam a mákot, a citromolajat, majd felváltva adagoltam bele a sütőporos lisztet és a tejet.  Egy kisebb sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a tésztát, és a tetejére szórtam fél üveg magozott meggyet. Előmelegített sütőben, légkeverésen 150 fokon tűpróbáig sütöttem. (30 perc)
 



 

2 komment

2009.03.09. 02:53 Shamu

Indul a mandula !

Címkék: meggy süti mák sütemény

Szakácskönyv-tárunk és újságos-fecnis receptgyűjteményünk kipróbált ételei. 

Szólj hozzá!